2 przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci z wykorzystaniem pełnoziarnistej kaszki dla dzieci –spróbuj daktylowych kulek mocy lub bananowych muffinek z kaszką jaglaną
Zdrowe przekąski to ważny element w diecie dzieci, które potrzebują dużo energii i składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Jednak nie zawsze mamy czas i pomysł na to, co podać naszym pociechom między posiłkami. Jak zaspokoić apetyt dziecka i jednocześnie zadbać o jego zdrowie? Oto dwa pomysły na zdrowe przekąski dla dzieci z wykorzystaniem ekologicznych kaszek. Wysokiej jakości kaszki dla dzieci to produkty, zawierające często pełnowartościowe zboża, witaminy i minerały. Można je podawać jako samodzielny posiłek lub dodawać do innych potraw, aby je wzbogacić.
Muffinki z kaszką jaglaną i bananami
Muffinki z kaszką jaglaną i
bananami. Kaszka jaglana Holle jest bogata w białko, żelazo i magnez, a także
nie zawiera glutenu. Banany dostarczają potasu i błonnika, nadają muffinkom
słodki smak. Do przygotowania muffinek potrzebujesz:
- 2 dojrzałych bananów
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju Holle
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszki
jaglanej Holle
- opcjonalnie: owoce/krem do
ozdoby
Rozgrzej piekarnik do 180
stopni C i wyłóż foremkę na muffinki papilotkami. W dużej misce rozgnieć banany
widelcem, a następnie dodaj jajka, olej i miód. Wymieszaj wszystko dokładnie. W
osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól, mąkę i kaszkę jaglaną.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej i mieszaj, aż powstanie gładkie
ciasto. Napełnij foremkę ciastem do 3/4 wysokości i piecz przez około 20 minut,
aż muffinki będą złote i sprężyste. Ostudź je na kratce i podawaj je jak lubisz
- bez dodatków, oprószone cukrem pudrem lub w bogatszej wersji z kremem i
owocami.
Kulki
energetyczne z kaszką ryżową i daktylami
Kulki energetyczne z kaszką
ryżową i daktylami. Kaszka ryżowa Holle jest lekkostrawna i łagodna w smaku, a
także zawiera witaminy z grupy B i wapń. Daktyle są naturalnym źródłem cukru,
który daje energię i poprawia nastrój. Do przygotowania kulek energetycznych
potrzebujesz:
- 1 szklanki daktyli bez
pestek
- 1/4 szklanki masła
orzechowego
- 1/4 szklanki wiórków
kokosowych
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1/4 szklanki kaszki
ryżowej Holle
Zblenduj daktyle z masłem
orzechowym na gładką masę. Przełóż ją do dużej miski i dodaj wiórki kokosowe,
nasiona chia i kaszkę ryżową. Wymieszaj wszystko dokładnie rękoma lub łyżką. Z
masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na talerzu wyłożonym
papierem do pieczenia. Wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę, aby
stwardniały. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.
Uwaga: Przed studzeniem kulek możesz ozdobić je, obtoczyć lub oprószyć
dowolnymi dodatkami. Mogą być to np. wiórki kokosowe, kaszka, kakao itp.
Smacznego!
Więcej o zdrowych
smakołykach dla dzieci na holle.ch