Witamina C - poznaj jej najbogatsze źródła

 Witamina C jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla naszego organizmu. Pomaga ona wzmocnić układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, wspomaga gojenie ran i produkcję kolagenu. Ponadto, witamina C ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, że chroni nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.



Witamina C nie jest produkowana przez nasz organizm, dlatego musimy dostarczać ją z pożywieniem. Zalecane dzienne spożycie witaminy C dla dorosłych wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Jednak w niektórych sytuacjach, takich jak stres, choroba, palenie papierosów czy intensywny wysiłek fizyczny, zapotrzebowanie na witaminę C może wzrosnąć.


Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość witaminy C, warto sięgać po warzywa i owoce, które są jej bogatym źródłem. W tym artykule przedstawimy ranking 10 produktów, które zawierają najwięcej witaminy C na 100 g. Oto one:


1. Papryka czerwona - 190 mg

2. Czarna porzeczka - 181 mg

3. Brukselka - 115 mg

4. Kiwi - 93 mg

5. Brokuły - 89 mg

6. Cytryna - 77 mg

7. Truskawka - 59 mg

8. Pomarańcza - 53 mg

9. Kalafior - 48 mg

10. Grejpfrut - 40 mg


Jak widać, nie tylko cytrusy są dobrym źródłem witaminy C. Warzywa z rodziny kapustnych, takie jak brukselka, brokuły czy kalafior, również mają wysoką zawartość tego składnika odżywczego. Ponadto, warzywa i owoce bogate w witaminę C mają wiele innych korzyści dla zdrowia, takich jak dostarczanie błonnika, potasu, kwasu foliowego czy karotenoidów.


Warto więc włączyć te produkty do swojej codziennej diety i cieszyć się ich smakiem i właściwościami. Pamiętaj jednak, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, światło i tlen, dlatego najlepiej spożywać warzywa i owoce na surowo lub po krótkim gotowaniu na parze lub w wodzie.