Włoskie, laskowe, ziemne czy pistacjowe–
odmian orzechów jest znacznie więcej, jednak każdy ich rodzaj zawiera niezwykle
cenne dla zdrowia składniki, które nie tylko chronią przed powstawaniem
licznych chorób, ale także usprawniają funkcjonowanie całego organizmu.
Nie
każdy wie, że orzechy składają się głównie z tłuszczy. Na szczęście są to
tłuszcze nienasycone, a więc korzystnie wpływające na poziom cholesterolu we
krwi. Dlatego pomimo wysokiej kaloryczności (w zależności od rodzaju ok. 300-600
kcal w 100 gramach) warto włączyć je do jadłospisu - tym bardziej, że według
najnowszych badań spożywanie porcji orzechów 2- 3 razy w tygodniu potrafi skutecznie
ochronić przed chorobą wieńcową, udarem i zawałem serca. Wysoka zawartość tłuszczów
sprawia także, że orzechy są doskonałe dla osób obciążonych wysiłkiem fizycznym
i umysłowym – dodają dużo energii, poprawiają zdolność koncentracji oraz
niwelują stres. Wszystkie orzechy zawierają też mnóstwo błonnika,
wspomagającego trawienie i chroniącego przed nowotworami jelit, a także liczne
witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne, jak wapń, potas, fosfor,
żelazo, magnez i wiele innych. Jednak w zależności od rodzaju orzecha proporcje
tych składników zmieniają się.
Najpopularniejsze
w Polsce orzechy włoskie, pochodzące tak naprawdę z terenów Azji Mniejszej, podnoszą
odporność, są także bogatym źródłem miedzi, usprawniającej procesy myślowe i
chroniącej przed zwapnieniem kości. Równie znane i bardzo lubiane są orzechy
laskowe. Około 30 gramów owoców leszczyny zaspokaja niemal w 80% dzienne
zapotrzebowanie na witaminę E, która jest głównym antyoksydantem, chroni także
mięsień sercowy. Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszą się także orzechy
nerkowca, których słodki, lekko migdałowy smak sprawia, że zdążyły one zyskać potężne
rzesze zwolenników. Dzięki zawartości licznych kwasów tłuszczowych orzechy te
wspomagają pracę układu nerwowego, zapobiegają też miażdżycy. Zawarte w nich
składniki poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a także mogą chronić
przed cukrzycą.
Wyjątkiem
pod względem kaloryczności wśród orzechów są pistacje. Poza tym, że są jednym z
najbardziej odżywczych gatunków, zawierają także wyjątkowo mało kalorii – jeden
orzech pistacji to tylko 3 kalorie! Co więcej, pistacje wyróżniają się także
najwyższą wśród orzechów zawartością błonnika – posiadają go niemalże tyle, co królujące
w tej materii płatki owsiane.
Warto
włączyć do swojej diety orzechy w każdej postaci, nie tylko jako przekąskę, czy
dodatek do potraw, ale także np. w formie naturalnego masła orzechowego. Trzeba
tylko zwracać uwagę na faktyczną zawartość orzechów w składzie. Najlepiej
wybierać masła, które nie zawierają dodatkowej soli i cukru – takie „czyste”
masła orzechowe są najbardziej wartościowe dla organizmu. Wtedy można być
pewnym, że dostarczamy naszemu organizmowi składników takich jak lecytyna, cynk
i cenne kwasy tłuszczowe w ilości podobnej do zawartości samych orzechów.
Nieistotne
w jakiej postaci będą spożywane. Ważne, by nie traktować orzechów jako
opcjonalnego dodatku do świątecznych ciast, czy przegryzki do piwa, a uczynić z
nich stały składnik diety, która wzbogacona w ten sposób stać się może
lekarstwem na wiele dolegliwości, z którymi zmaga się społeczeństwo XXI wieku.