Zatłuszczone powierzchnie, przypalony,
zapieczony czy zaschnięty brud oraz odpadki spożywcze potrafią skutecznie
utrudnić czyszczenie kuchni. Jest ona z całą pewnością jednym z
najtrudniejszych do sprzątania miejsc w każdym domu. Podpowiemy, jak robić to
skutecznie i w zgodzie z naturą.
Pielęgnacja
sprzętów AGD, czyszczenie piekarnika czy lodówki wymagają niemałego nakładu
pracy, aby utrzymać je w nienagannej czystości. Dodatkowo trzeba mieć na
uwadze, że kuchnia musi być miejscem higienicznym, dlatego należy zadbać o to,
aby eliminować z niej bakterie oraz nie pozwolić rozwijać się pleśni w
zakamarkach. Jak więc zabrać się za sprzątanie tej szczególnie wymagającej
przestrzeni? Jak często myć poszczególne powierzchnie kuchenne? Jakich trików
użyć, aby ułatwić sobie sprzątanie? I w końcu jakich środków użyć do mycia i
pielęgnacji kuchni oraz sprzętów kuchennych, aby sprzątanie było prostsze,
szybsze, skuteczniejsze, a do tego bezpieczne dla zdrowia i środowiska?
Systematycznie znaczy skutecznie
W sprzątaniu
kuchni systematyczność jest niezwykle ważna. Generalnie czynności porządkowe możemy
podzielić na te, które wykonujemy codziennie, co tydzień lub raz w miesiącu.
Niemniej jednak wszystko zależy od tego, jak często używamy naszej kuchni do
przygotowywania posiłków. Jeśli zabrudzimy ją bardzo albo po prostu
przygotowujemy większą imprezę czy obiad rodzinny – czasem niektóre czynności
należy przyspieszyć w czasie. Generalnie, codziennie po przygotowaniu posiłków
powinniśmy zadbać o czystość każdej powierzchni, na której pracujemy. Należy
również zwrócić uwagę na usunięcie rozlanych płynów czy pozostawionych resztek
jedzenia. To ważne, bo znacząco ułatwi nam utrzymanie czystości w przyszłości i
sprawi, że nie będziemy musieli w kuchni spędzać na sprzątaniu zbyt wiele czasu.
Warto zwrócić uwagę na podłogę, która często będzie wymagała zamiatania, a przy
większym zabrudzeniu również umycia. Oprócz zastosowania powyższych porad warto
przeprowadzić jeszcze kilka czynności kosmetycznych. Należy dokonać dezynfekcji
pochwytów szafek, lodówki i innych urządzeń, gdyż właśnie na tych
powierzchniach zbiera się wiele wirusów, bakterii i grzybów. Podobnie należy
postąpić z pokrętłami i przyciskami urządzeń kuchennych. Z kolei raz w miesiącu
warto pomyśleć o umyciu całej lodówki, okapu czy mikrofalówki. Nie należy
zapominać również o starciu kurzy z górnych powierzchni szafek oraz innych
miejsc. To szczególnie istotne, ponieważ zbierający się kurz przykleja się do
tłuszczu, tworząc maź niezwykle trudną do usunięcia.
Uporczywy tłuszcz i inne zabrudzenia – jak z nimi walczyć?
Największym
wrogiem czystej kuchenki i piekarnika jest tłuszcz. To, że w czasie naszych
kuchennych rewolucji i kulinarnych eksperymentów wyląduje on na płycie
kuchenki, palnikach lub wewnątrz piekarnika, blatach kuchennych, a nawet ścianach
wokół jest niemal 100-procentowo pewne. Sposobów na walkę z nim
jest kilka. Pierwszym z nich jest jego jak najszybsze usunięcie za pomocą
szmatki, jeszcze zanim zaschnie. O tym w
ferworze walki bardzo często zapominamy, więc najczęściej walczymy z tłuszczem
już zaschniętym. Oczywiście do
sprzątania musimy dobrać odpowiednie dla danej kuchenki środki. W przypadku
kuchenek gazowych i piekarników elektrycznych, jeśli zabrudzenia nie są uporczywe,
najlepiej użyć lekkich środków czyszczących. Należy nanieść je na szmatkę,
delikatnie przetrzeć, a następnie dokładnie usunąć preparat i wytrzeć
powierzchnię do sucha. Przy bardziej uporczywych zabrudzeniach możemy zostawić
nasączoną szmatkę na jakiś czas, aby brud się odmoczył. Nieco inaczej musimy
postąpić z płytami ceramicznymi i indukcyjnymi, tutaj zabrudzenia należy usunąć
bezzwłocznie za pomocą specjalistycznych środków. Gdy tak się nie stanie, na
naszych kuchenkach mogą pozostać trwałe plamy, a to nie będzie wyglądało zbyt
estetycznie. W obydwu przypadkach nie zaleca się używać do utrzymania czystości
żrących substancji i gąbek drucianych oraz innych przyrządów, które mogą trwale
uszkodzić ich powierzchnię, niszcząc nie tylko estetykę sprzętu AGD. Jakich
środków zatem używać i czy zawsze jest to bezpieczne?
Chemiczne
wdychanie vs. zdrowe sprzątanie
Na rynku
dostępnych jest wiele środków, które pomogą nam usunąć tłuszcz i inne
zabrudzenia tak, żeby kuchnia lśniła czystością. Używania części z nich bez
rękawiczek i innych środków ochronnych nie zalecają jednak sami producenci. Są
to pianki, płyny czy aerozole, które w swoim składzie zawierają wiele
substancji żrących. Potrafią one doprowadzić do podrażnienia czy nawet
poparzenia skóry, jak na przykład silnie agresywna soda kaustyczna. Bardzo
często w trakcie ich stosowania zagrożone są również nasze błony śluzowe czy
oczy. Sprawę dodatkowo pogarszają substancje zapachowe, które mają sprawić, że
„poczujemy” efekt czystości, a tak naprawdę są kolejną dawką chemii, którą
wdychamy. Pamiętajmy, że substancje zawarte w powyższych środkach są w stanie
również zaszkodzić najmłodszym mieszkańcom domu i zwierzętom domowym, jeśli
przez przypadek znajdą się w ich zasięgu. Czy zatem możemy walczyć z
zaschniętym tłuszczem i brudem w bezpieczny sposób?
Czystość w zgodzie z naturą – to możliwe
Okazuje się,
że tak. Bronią w naszym arsenale są znane od lat sposoby domowe, których
używano jeszcze zanim stworzono przesiąknięty niebezpieczną i szkodliwą „chemią”
arsenał. Tradycyjnym sposobem na pozbycie się tłuszczu i zabrudzeń jest
zastosowanie
kwasku cytrynowego, octu i sody oczyszczonej. Oczywiście należy zmieszać
je w odpowiednich proporcjach. W taki właśnie sposób dbały o czystość w kuchni
nasze babcie. Dzisiaj jednak możemy użyć środków nowej generacji. Są one nie
tylko skuteczne i wydajne, ale również ekologiczne i bezpieczne nie tylko dla
sprzątających, lecz również innych domowników, w tym zwierząt. Zwykle w ich składzie
znajdują się związki powierzchniowo czynne pochodzenia roślinnego. W przypadku
produktów naturalnych, należy szukać preparatów specjalnie dedykowanych
konkretnym powierzchniom. Naturalne składniki mogą działać rewelacyjnie na
jednym rodzaju powierzchni, ale innemu nie będą służyć. Ekologiczne i wegańskie środki do pielęgnacji oraz czyszczenia domu stanowią
bezpieczną alternatywę stworzoną po to, aby zadbać o zdrowie użytkowników oraz
ich najbliższych, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska. Produkty tego rodzaju są wolne od chemii i
nie zawierają sztucznych substancji zapachowych. Są więc hipoalergiczne, co
oznacza, że nie wywołują uczuleń oraz nie powodują podrażnień oczu i skóry. Bez
obaw mogą z nich korzystać nawet osoby szczególnie wrażliwe, zmagające
się z alergiami, astmą czy problemami dermatologicznymi.
Często skład eko czyścideł jest na tyle
neutralny dla żywych organizmów, że nawet ich przypadkowe spożycie w
niewielkiej ilości nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia.
To ogromny atut, który ze względu na bezpieczeństwo doceniają w szczególności rodzice
małych dzieci oraz właściciele zwierząt domowych. Warto dodać, że organiczne
środki czystości mogą także skutecznie zadbać o zdrowie dzięki zawartości
naturalnych substancji o działaniu wirusobójczym i grzybobójczym. Co ważne, ekologiczne produkty czyszczące są przeważnie
całkowicie biodegradowalne, czyli nie szkodzą i nie stanowią zagrożenia dla
środowiska. Ten ostatni
aspekt jest bardzo ważny, zwłaszcza w czasach, gdy społeczeństwo i organizacje
międzynarodowe poświęcają coraz więcej uwagi ochronie środowiska naturalnego
oraz tematyce ekologii. To już nie tylko moda, ale trend, który powoli zmienia
naszą rzeczywistość. Z dbałości o środowisko segregujemy odpady, korzystamy z
usług sharing`owych i zwiększamy wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. – Ekologiczne środki czystości to kolejny
krok na tej drodze. Krok mały, ale niezwykle ważny, bo wpływający na przyszłość
naszą i naszej planety
Eko porządek w
kuchni – porządek na planecie
Jak nietrudno
zauważyć, środków do walki z tłuszczem i utrzymania czystości w kuchni jest
wiele. Wszystkie z nich są skuteczne, ale czy to oznacza, że dobre dla
sprzątającego i osób w jego otoczeniu? O tym, które wybierzecie, musicie
zdecydować sami. Warto jednak walczyć z zabrudzeniami w zgodzie z naturą, za
pomocą starych domowych sposobów lub nowoczesnych, innowacyjnych i przyjaznych
środowisku preparatów.
źr: materiały prasowe