Sezon
dyniowy w pełni, warto więc wprowadzić to wyjątkowe warzywo do codziennego,
jesiennego menu. Oprócz tradycyjnej dyniowej zupy czy dyniowych przecierów, z
pewnością podniebienia małych i dużych smakoszy podbiją chrupiące gofry
orkiszowo – dyniowe, które można serwować na śniadanie lub podwieczorek z
dowolnymi dodatkami. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do
kremowych zup, lub dipów. Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników,
można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.
Składniki na ok 12 gofrów:
- 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich
resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i
delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek
do pieczenia, a następnie przesiać. Połączyć
zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto
gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną
tłuszczem. Piec do zarumienienia.
Smacznego!
Więcej
o diecie maluchów na Holle.pl