Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej





Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.

Składniki:
§  10 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
§  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
§  2 łyżki masła
§  2 łyżki miodu
§  2 jajka
§  Garść dowolnych orzechów
§  szczypta soli

Przygotowanie
·         Orzechy siekamy nożem
·         Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
·         Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
·         Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
·         Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
·         Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
·         Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
·         Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia


Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl