Dobroczynne właściwości olejów były
znane i cenione już od bardzo dawna. Medycyna naturalna od wieków
wykorzystywała moc cennych tłuszczy, którym przypisywano ogrom zalet i leczniczych
właściwości. Obecnie dzięki nauce i badaniom wspaniałe właściwości olejów
jadalnych i ich bezcenne wartości, a także ogromny wpływ na zdrowie i
prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostały potwierdzone. Śmiało więc można
uznać, że oleje są niezbędne w codziennej diecie każdego człowieka. Czy jednak
każdy olej spożywczy możemy traktować jako bogaty i wartościowy dodatek do
diety? Jakimi olejami warto więc się zainteresować? Jak wybrać te właściwe i
jak ich używać, aby w pełni czerpać z ich bogactwa?
Nierafinowane,
nieoczyszczone, zimno tłoczone, i…
przebadane!
Za najbardziej wartościowe uważa się przede wszystkim
oleje zimno tłoczone, nierafinowane, ponieważ w procesie rafinacji olej w dużej
mierze traci swoje pożyteczne substancje. Rafinacja polega m.in. na poddawaniu
oleju działaniu wysokiej temperatury, która eliminuje z oleju zanieczyszczenia,
ale także niszczy wartościowe składniki prozdrowotne. Rafinacja sprawia, że
smak i zapach oleju stają się neutralne,
a data przydatności do spożycia się wydłuża.
Najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno, które
pozyskuje się bez udziału wysokiej temperatury,
a jedynie za sprawą mechanicznego wyciskania oleju z nasion roślin oleistych.
Profesjonalnie przeprowadzony proces tłoczenia oleju na zimno gwarantuje zachowanie
w produkcie cennych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz innych substancji
aktywnych, charakterystycznych dla nasion danej rośliny. Oleje tłoczone na
zimno, to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), w
tym kwasów: omega-3, -6, -9, a także witaminy E, steroli roślinnych oraz innych
substancji aktywnych. Oleje wytłaczane na zimno, jako produkty naturalne muszą
być przechowywane w odpowiednich warunkach po to, aby zachować moc swoich
wartości. Należy chronić je przed działaniem światła, temperatury i tlenu. Po
otwarciu butelki należy przechowywać je w lodówce. Termin przydatności do
spożycia jest krótszy niż w przypadku olejów rafinowanych.
Warto wiedzieć, że jakość olejów tłoczonych na zimno
także może być zróżnicowana. – mówi Aneta Gołuch ekspert polskiej
firmy Ol’Vita od lat specjalizującej się w
tłoczeniu zimno tłoczonych olejów spożywczych i
kosmetycznych. Jest ona w bardzo dużym
stopniu zależna od jakości użytego do tłoczenia surowca, czyli nasion. Na jakość surowca składa się dojrzałość i stopień wykształcenia ziarna
oraz jego uszkodzenia mechaniczne, wilgotność, zanieczyszczenia, czystość
mikrobiologiczna, a nawet czas i warunki, w jakich były przechowywane.
Warunkiem uzyskania oleju wysokiej jakości oraz utrzymanie powtarzalności tej
jakości w każdej kolejnej partii wytwarzanego produktu jest stałe użycie
wysokojakościowych nasion. Ogromne znaczenie ma również zaawansowany
technologicznie, ściśle kontrolowany proces produkcyjny i systematyczne badania
składu – dodaje ekspert Ol’Vita.
Innymi
słowy - olej olejowi nie jest równy. Zatem nawet w przypadku olejów tłoczonych
na zimno, także należy zachować ostrożność przy wyborze i sięgać po te, które
wytłaczane są na miejscu u producenta i których skład oraz zawartość cennych
składników potwierdzone zostały badaniami zleconymi przez producenta w
niezależnych akredytowanych laboratoriach.
Len, konopie, orzechy, czarnuszka a może morela? Który
olej jest najlepszy?
Ilość dostępnych rodzajów olejów wytłaczanych na zimno
jest imponująca. Mają różne właściwości, a także walory smakowe i zapachowe,
więc nie ma co ograniczać się do jednego rodzaju oleju i warto spróbować choć
kilka z nich.
Najpopularniejszy wśród olejów zimno tłoczonych jest
oczywiście olej lniany. Nie trzeba go raczej nikomu przedstawiać, ale też
trudno tu o nim nie wspomnieć. Olej lniany jest otrzymywany podczas procesu
tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Na rynku dostępne są dwa rodzaje
tego oleju, a różnią się między sobą zasadniczą różnicą zawartości kwasu
tłuszczowego omega-3. Zwykły Olej lniany zawiera od 4-7 %, a Olej lniany do
diety dr Budwig 52-64 %! Dzięki tak imponującej zawartości omega-3 pomaga w
obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL), chroni organizm przed skutkami działania wolnych rodników, jest
źródłem witaminy E, działającej korzystnie m.in. na oczy, skórę, odporność i
płodność.
Coraz większym uznaniem cieszy się także olej konopny,
wyróżniający się charakterystycznym, lekko korzennym aromatem, który doskonale
komponuje się z kaszami, ziemniakami i surówkami. Olej konopny powinny stosować
osoby mające problemy z dolegliwościami ze strony układu nerwowego i krążenia
oraz borykający się ze stanami zapalnymi organizmu. Olej konopny podobnie jak
olej z wiesiołka, ogórecznika i pestek czarnej porzeczki, posiada bardzo cenny
kwas tłuszczowy-GLA.
Bardzo ciekawe są oleje tłoczone z nieprażonych
orzechów: arachidowych, laskowych, włoskich czy makadamia. Charakteryzują się
typowym dla danego rodzaju orzecha smakiem i zapachem, który doskonale współgra
z sałatkami i deserami, mogą być więc doskonałym uzupełnieniem ciast, lodów czy
dressingów. Olej arachidowy, z orzechów laskowych i makadamia, podobnie jak
oliwa z oliwek, to bardzo cenne źródło
kwasów tłuszczowych omega-9. Dlatego też polecane są głównie dla osób z
chorobami układu krążenia. Olej z orzechów włoskich uważa się za jeden z
najcenniejszych – posiada dobrą proporcją kwasów tłuszczowych oraz wysoką
zawartość naturalnej witaminy E ( 39,5mg/100 g oleju) . Usprawnia
funkcjonowanie pracy układu nerwowego, stanowi istotny element w diecie będącej ważnym filarem zapobiegania
występowania nowotworów.
Jednym z najcenniejszych i najtrudniejszych w
pozyskaniu olejów jest olej z kiełków pszenicy, otrzymywany z zarodków
pszennych. Zawiera najwięcej witaminy E ze wszystkich olejów roślinnych (310 mg
na 100g oleju !). Posiada więc wyjątkowo silne właściwości regeneracyjne oraz
spowalniające proces starzenia organizmu. Stanowi także wyjątkową, naturalną
broń przeciwko niebezpiecznym skutkom działania wolnych rodników. Na szczególną
uwagę zasługuje obecność oktakosanolu,
związku aktywnego charakterystycznego dla tego surowca. Polecany szczególnie dla osób aktywnych
fizycznie i umysłowo oraz osób
starszych.
- Oleje roślinne tłoczone na zimno
to nie tylko niekwestionowane źródło wartości odżywczych, ale także
różnorodność smaków i aromatów, mówi Aneta Gołuch z firmy Ol’Vita. Można się nimi cieszyć stosując je na zimno
– do bezpośredniego spożycia, maczania pieczywa, sałatek, dressingów, deserów,
ale także domowych past kanapkowych czy marynat. Olej z nasion kozieradki dodany do rosołu
zastąpi klasyczną przyprawę w płynie, nadając nowy, wyśmienity wymiar
niedzielnego rosołu. Olej z pestek dyni wraz z odrobiną octu winnego będzie
doskonałym uzupełnieniem sałatek warzywnych, olej z lnianki nada
niepowtarzalnego aromatu marynowanym śledziom z dodatkiem suszonych pomidorów i
daktyli, a nierafinowany Ślężański olej rzepakowy będzie idealnym składnikiem
domowego majonezu – wymienia Aneta Gołuch Pamiętajmy, że produkty te, poza olejem kokosowym, nie są przeznaczone
do smażenia czy pieczenia – należy je stosować jedynie na zimno, ponieważ
wysoka temperatura niszczy ich cenne właściwości prozdrowotne.
Niezbędne w
codziennej diecie
Oleje roślinne to niezbędny i niezwykle wartościowy
składnik w diecie każdego człowieka. Mają moc wspaniałych właściwości, bogactwo
bezcennych dla organizmu składników w tym nienasyconych kwasów omega-3 i
omega-6, wspierających wiele funkcji i narządów oraz pomagających w utrzymaniu
prawidłowego poziomu cholesterolu. Walory zdrowotne dopełnione są atrakcyjnym
zróżnicowaniem smaków i aromatów, charakteryzujących poszczególne oleje, które
idealnie nadają się do poszerzenia możliwości kulinarnych, a także nowych
eksperymentów w kuchni. Wybierając olej zwracajmy jednak uwagę na sposób i
miejsce jego wytwarzania. Oleje tłoczone na zimno to nie tylko obietnica doznań
smakowych, ale i najlepsza droga do zachowania zdrowia, pod warunkiem, że
postawimy na sprawdzone produkty o stałej wysokiej jakości, potwierdzonej
badaniami i certyfikatami.
Więcej o olejach i ich właściwościach na olvita.pl
Więcej właściwościach olejów na
olvita.pl