Budyń
jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest
szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim jest bardzo lubiany
przez małych i dużych łasuchów. Prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych
skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go
przygotowywać na wiele sposobów.
1 dojrzały banan
2,5 szklanka mleka
1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki miodu
2 musy owocowe z daktylami
Holle
Owoce do dekoracji
Kaszę
jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości
i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na
gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać.
Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg
upodobań. Np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można
podawać na ciepło i na zimno.
Wskazówka: mleko krowie
można zastąpić mlekiem roślinnym
Gotowe! Smacznego!
Więcej pyszności dla
dzieci na holle.pl