Bardzo proste w
przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i wspaniałe w smaku – takie właśnie są
muffinki z bananami z poniższego przepisu. Ich wilgotna i mięciutka konsystencja
sprawia, że rozpływają się w ustach, a kuszący aromat i słodki smak podbijają
podniebienia dzieci i dorosłych. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do
foremek, piec ok 20 minut i już można cieszyć się pysznymi muffinkami. Do
dzieła!
2 dojrzałe banany
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mąki
¾ szklanki pełnoziarnistej
kaszki jaglanej Holle
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
7 łyżek miodu
1 łyżka naturalnego
ekstraktu z wanilii
Suche składniki wsypać do
miski i dokładnie wymieszać, w drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre.
Banany rozgnieść ręką lub widelcem, dodać do miski z mokrymi składnikami i
wymieszać. Połączyć zawartość obu misek i mieszać łyżką do powstania niezbyt
gęstego ciasta z grudkami. Na blaszce ułożyć silikonowe foremki i każdą
napełnić ciastem do ok 2/3 wysokości. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć
blaszkę z muffinkami zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec w termoobiegu
ok 20 – 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić, wyciągnąć z foremek, dowolnie
ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem i… zajadać ze smakiem!
Wskazówka: ciasto na muffinki
można wzbogacić ulubionymi bakaliami lub czekoladą. Do pieczenia można
wykorzystać również papilotki i blachę z wgłębieniami do muffin.
Więcej pyszności dla
dzieci na holle.pl