Chrupiące przekąski z aromatyczną pastą mango – curry i kolendrą. Bezglutenowa przekąska dla smakoszy zdrowej kuchni
Prosty przepis na bezglutenowe,
chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla
miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele
sposobów. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do lekkiego pieczywa
chrupkiego, ale także krakersów lub zwykłego pieczywa. Śmiało można zajadać ją
z pokrojonymi w paski warzywami lub paluszkami chlebowymi, a nawet użyć jako
farszu np. do jajek.
1 dojrzałe mango
200g sera śmietankowego
5 łodyg świeżej kolendry
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
lub soku z cytryny
1 łyżka curry w proszku
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Opakowanie bezglutenowego
pieczywa chrupkiego 3 Pauly
Przygotowanie:
Obrane ze skórki mango
pokroić na kawałki i rozgnieść na puree. Kolendrę posiekać, odłożyć odrobine do
przystrojenia gotowych kromek. Resztę kolendry wraz z przyprawami dodać do
rozdrobnionego mango. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej
konsystencji pasty. Gotową pastą posmarować chrupiące kromeczki i przystroić
kolendrą. Gotowe! Smacznego!
Wskazówka: Kolendra ma
specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Można ją zastąpić świeżą
pietruszką lub pominąć w przepisie.
Więcej pyszności na
3pauly.de