Prosty przepis na aromatyczne danie bez
glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Zapiekanka
makaronowa jest nie tylko pyszna, ale także świetnie się prezentuje i dzięki
temu można ja śmiało serwować gościom. Zapiekankę można piec w dużym naczyniu
żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas
pieczenia folią aluminiową.
Składniki
na 4 porcje
500 g brokułów
250 g grzybów (pieczarki lub
leśne)
1 papryka
1 mozzarella
250 g makaronu
bazglutenowego 3 PAULY Teff Fusilli
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
2 szczypty słodkiej papryki
150 g tartego sera żółtego
1 łyżka oleju do natłuszczenia
formy
Przygotowanie:
- Posmarować
naczynie do pieczenia olejem
- Warzywa
i grzyby umyć, podzielić brokuły na małe kwiatuszki, grzyby i
paprykę pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać mozzarellę.
- Rozgrzać
na termoobiegu piekarnik do 180 ° C
- Wymieszać
niegotowany makaron 3 Pauly Teff Fusilli z warzywami i mozzarellą w
naczyniu żaroodpornym
- Wymieszać
bulion warzywny, śmietanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz.
- Przykryć
formę i piec zamkniętą w temperaturze 180 ° C przez około 35 minut. (Podczas
pieczenia po ok 20 minutach wymieszać wszystko jeszcze raz, zamknąć i piec
dalej)
- Po
35 minutach pieczenia otworzyć foremkę, posypać danie startym serem żółtym
i piec w otwartej formie przez następne 10-15 minut, aż ser będzie
złotobrązowy.
- Wyjąć
zapiekankę z piekarnika i odstawić na około 10 minut.