Przepis na pyszne, pachnące placuszki bananowo-jaglane à la pancakes. Idealny, naturalnie bezglutenowy deser dla dużych i małych łasuchów - już po 12 miesiącu życia!
Poniżej
pomysłowy przepis na pyszne placuszki à la pancakes z wartościowych składników, które
można serwować z dowolnymi dodatkami. Z pewnością podbiją podniebienia małych i
dużych łasuchów. Są świetnym pomysłem na śniadanie, słodki obiad czy
podwieczorek dla całej rodziny. Przygotowuje się je niemalże błyskawicznie, nie
wymagają szczególnych umiejętności ani skomplikowanych składników. Są
naturalnie słodkie, bezglutenowe, wegetariańskie, aromatyczne i puszyste. Smakują
nie tylko dzieciom ale także wszystkim miłośnikom słodkich dań i przekąsek.
Składniki:
1 Szklanka
mleka
1 jajko
2 - 3 dojrzałe
banany
1 Szklanka
mąki jaglanej
½ szklanki
pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżka miodu
Olej do
smażenia
Przygotowanie:
W
jednej misce dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki - mąkę i kaszkę
jaglaną Holle, w drugiej misce mieszamy mokre składniki - mleko i jajko. Całość
łączymy w jednej misce i znowu dokładnie wymieszamy. Banany należy rozgnieść na
miazgę i dodać do masy. Całość bardzo dokładnie zblendować na gładko. Tak
przygotowane ciasto odkładamy na ok 15 minut, po tym czasie sprawdzamy
konsystencję, powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego (czyli nieco
gęstsza od śmietany)
Rozgrzewamy
olej na patelni, wlewamy porcję łyżką i smażymy każdy placek z dwóch stron aż
do zarumienienia.
Placki
podajemy z ulubionymi dodatkami – jogurtem, bananem, cynamonem lub wg własnych
upodobań J
Gotowe!
Smacznego!
Holle.pl