Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno
zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy
klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i
gumiklyjzy. Kluski śląskie podawane są najczęściej
jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem, doskonale
smakują z gulaszem, karczkiem w sosie własnym
lub mięsną roladą. Można serwować je również z różnorodnymi sosami np. serowymi
lub warzywnymi albo jako samodzielne danie ze skwarkami. Kluski śląskie można też podawać na
słodko z dodatkiem śmietany i cukru lub dżemu. Kluski śląskie to doskonały pomysł na syte danie obiadowe, które można
serwować na wiele różnych sposobów. Poniżej
wyjątkowo prosty przepis na to szybkie i efektowne danie z wykorzystaniem
gotowych klusek śląskich z dziurką Jawo. Kluski Jawo mają prosty, domowy skład,
nie zawierają konserwantów i pozwolą nam zaoszczędzić sporo czasu.
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie klusek śląskich z dziurką Jawo
Sos serowy:
100 g niebieskiego sera pleśniowego
150 g kremowego serka twarogowego
szklanka śmietany 18%
2 łyżeczki suszonego oregano
5 łyżek orzechów włoskich
½ szklanki tartego sera na wierzch
rukola
sól i pieprz
łyżeczka masła
100 g niebieskiego sera pleśniowego
150 g kremowego serka twarogowego
szklanka śmietany 18%
2 łyżeczki suszonego oregano
5 łyżek orzechów włoskich
½ szklanki tartego sera na wierzch
rukola
sól i pieprz
łyżeczka masła
oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine lub vergine
sok z cytryny
Przygotowanie:
Ugotuj kluski śląskie z dziurką Jawo zgodnie z
instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos serowy: serek twarogowy przełóż do rondelka, wlej
śmietankę, wsyp pokruszony ser pleśniowy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu.
Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Rozgrzej
piekarnik do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
Ugotowane kluski ułóż w naczyniu, polej sosem, przypraw pieprzem i oregano,
posyp orzechami i tartym serem oraz zapiekaj ok. 7 – 10 min. do czasu aż sos
ponownie się roztopi, a wierzch lekko zarumieni. Umyj i osusz rukolę, oprósz
solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Ułóż rukolę na zapieczonych
kluskach i gotowe.
Smacznego!
jawo.pl