Zdrowy smak natury: Przepis na wytrawną tartę z warzywami z aromatyczną pastą dyniową z marchewką i imbirem
Oryginalny,
aromatyczny przepis na wytrawną tartę z niebanalnymi dodatkami to doskonały
pomysł na przystawkę lub danie główne, które z pewnością zrobi wrażenie i
zachwyci domowników oraz gości. Tajemnica smaku tej wyśmienitej tarty tkwi w
wyjątkowych przyprawach i dodatkach. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z
nim każdy amator gotowania, a efekt końcowy na pewno będzie zniewalający.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
250 g mąki
120 g masła
2 żółtka
odrobina soli
Na nadzienie:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
2-3 cukinie
2 pomidory
1 por (biała część)
1 słodka papryka strączkowa
2 cebule
świeży lub suszony tymianek
sól, pieprz
250 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
2 jajka
klarowane masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa. Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa. Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Wskazówka: Przed podpiekaniem
ciasta możemy wyłożyć je folią aluminiową i wysypać na nią suchy ryż lub drobną
fasolkę - dzięki temu nie będzie się nadmiernie wybrzuszać i nie zabierze
miejsca do wyłożenia farszu.
Gotowe! Wszystkiego
Smacznego! Well-well.eu