Pierogi z owocami kojarzą się zazwyczaj z latem, wakacjami i kuchnią
babci, czyli wszystkimi przyjemnościami za którymi często tęsknimy w czasie
jesienno-zimowych miesięcy. Warto sięgnąć po nie w tym okresie i cieszyć się w
domowym zaciszu - smakiem wakacji i lata.
Przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na efektowne danie z
wykorzystaniem gotowych pierogów –
pierogi z jagodami i kremowym sosem z ziarenkami wanilii. Jest to doskonała
propozycja na wyśmienity i szybki obiad, deser lub słodką kolację. Pierogi w
tej wersji doskonale smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W przepisie
wykorzystano pierogi z jagodami Jawo. Są ręcznie robione, mają bardzo dobry
domowy skład i nie ma w nich sztucznych konserwantów.
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie pierogów z jagodami Jawo
sos waniliowy:
150ml mleka
100ml słodkiej śmietany 30- 36%
40g cukru
1 laska wanilii
3 żółtka
Przygotowanie:
Ugotuj pierogi z jagodami zgodnie z instrukcją
podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut.
Przygotuj sos waniliowy: przekrój wzdłuż
laskę wanilii i wyciągnij za pomocą noża ziarenka. Mleko i śmietanę wlej do
niedużego garnka, dodaj laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadź do
zagotowania, a następnie wyciągnij z garnka laskę wanilii. Żółtka utrzyj z
cukrem na kremową masę. Do utartych żółtek wlej powoli przez gęste sitko gorące
mleko. Powstałą masę dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, ciągle
mieszając łyżką. Masa nie może się zagotować, bo zważą się żółtka. Sos
gęstnieje powoli. Ugotowane pierogi
polej sosem. Udekoruj borówkami i listkiem mięty.
Wskazówka:
W
wersji skróconej można polać gotowym sosem waniliowym.
Smacznego!