Pachnące placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem – pyszny pomysł na zdrowy obiad, podwieczorek lub deser dla dorosłych i dzieci
Pachnące placuszki z
kaszy jaglanej z miodem i cynamonem
to świetny pomysł na jaglany obiad, deser czy podwieczorek dla dzieci i
dorosłych. Są bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na wiele
sposobów – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi
dodatkami, które królują w domowym menu.
Ze względu na dodatek miodu można je serwować dzieciom od 12 miesiąca
życia. Placuszki świetnie nadają się także dla dorosłych smakoszy, wystarczy
dodać do nich nieco więcej miodu, ewentualnie podsmażyć na większej ilości
tłuszczu oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier
waniliowy.
Składniki na ok 6 - 7
szt.
4
łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1
jajko
3
- 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1
łyżka oleju kokosowego ( lub innego dowolnego)
1
łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Pół
płaskiej łyżeczki cynamonu
Olej
kokosowy do delikatnego podsmażenia (lub inny dowolny)
Przygotowanie:
Ugotować
kaszę jaglaną wg wskazań i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę
składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na
rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka
minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!
Porada: używając oleju kokosowego należy go
delikatnie podgrzać aby osiągnął ciekłą konsystencję i dopiero wtedy połączyć
go z innymi składnikami. Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Placuszki
można przygotować na dobrej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub
delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla
dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą
bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.