Codzienność potrafi
przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące
terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na
naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele
sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w
wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.
Układ nerwowy to
skomplikowany system komórek odpowiedzialny za odbieranie bodźców i sterowanie
aktywnością organów wewnętrznych. Ciągłe napięcie powoduje
nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu i
wpływa na zaburzoną pracę pozostałych narządów. Dbając o dietę bogatą w
odpowiednie witaminy i składniki mineralne jesteśmy w stanie przeciwdziałać negatywnym
skutkom przewlekłego stresu, takim jak wrzody, nadciśnienie, czy depresja.
Niezastąpiona B-kompleks
Dietetycy biją na alarm –
w naszej diecie brakuje witamin z grupy B, a to właśnie one stanowią podstawę
jadłospisu wspierającego pracę układu nerwowego. Warto zapoznać się z ich
właściwościami, by zdać sobie sprawę z niebagatelnej roli, jaką odgrywają w
naszym organizmie. Witamina B1, czyli
tiamina obecna m.in. w wieprzowinie i pistacjach wzmaga czynność
acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za zapamiętywanie i
koncentrację. Zapobiega uczuciu chronicznego zmęczenia, a także zapaleniu
nerwów. Z kolei witamina B2 nazywana także ryboflawiną występuje przede
wszystkim w wątróbce i nabiale. Spożywając odpowiednie ilości jogurtów i serów
zabezpieczymy się przed jej niedoborem, który może powodować zapalenia błon
śluzowych i uciążliwe migreny. Chyba najważniejszą dla układu nerwowego witaminą
z grupy B jest pirydoksyna (wit. B6). Uczestniczy ona w syntezie serotoniny,
powszechnie znanej jako „hormon szczęścia”. Przyczynia się do regulacji pracy
układu nerwowego, a jej brak w poważnych przypadkach może doprowadzić do zaburzeń
psychicznych i padaczkowych. Przed niedoborami pirodyksyny uchronimy się dbając
o częste włączanie do jadłospiu kasz i otrębów z pełnego przemiału. Nie do
przecenienia jest także rola witaminy B12, która pomaga ochraniać komórki
nerwowe. Znaleźć ją możemy w mięsie wołowym, podorobach i owocach morza.
Na ratunek skołatanym nerwom
Nie mniej ważne dla
naszego mózgu są aminokwasy, gdyż właśnie dzięki nim powstają neuroprzekaźniki,
które przenoszą informacje między neuronami. Aminokwasy z kolei tworzą białka,
jeden z najważniejszych budulców naszego ciała. Ich źródło to mięso, ryby oraz
jaja. Kolejnym istotnym elementem diety wzmacniającej nerwy są kwasy omega-3.
Tego poprawiającego ukrwienie mózgu składnika należy szukać w rybach morskich
oraz oleju lnianym. Nie należy zapominać o minerałach. Najważniejszym z nich
jest magnez, który transportuje glukozę do mózgu i bierze udział w przesyle
impulsów nerwowych. Udowodniono, że jego niedobór wiąże się z obniżeniem
sprawności intelektualnej, pogorszeniem nastroju oraz depresją. Minerał ten
odpowiada także za dobrą kondycję mięśni, gdyż reguluje ich napięcie i
zapobiega skurczom. W sytuacjach stresowych jest on wytracany, dlatego tak
ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin zielonych i
strączkowych lub ewentualna suplementacja, która utrzyma ilość magnezu na
właściwym poziomie.
W zgodzie z naturą
Powyższe przykłady pokazują, iż dieta na mocne nerwy powinna obfitować
m.in. w mięsa, nabiał i zboża. Niestety, mimo chęci, nie zawsze jesteśmy w
stanie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Na przeszkodzie stoją chociażby
choroby (nietolerancja glutenu - celiakia), brak dostępu do wysokojakościowych
produktów, czy względy ideologiczne (wegetarianizm, weganizm). Na przeciw zestresowanym
wychodzą liczne firmy farmaceutyczne oferujące suplementy diety w postaci
tabletek i kapsułek, a także producenci żywności wzbogaconej czy też
funkcjonalnej.
Smaczną alternatywą dla tradycyjnych
suplementów są wzbogacone soki owocowe, na przykład te, które zawierają zespół
witamin B-kompleks i dużą dawkę magnezu – mówi Katarzyna Barwińska General
Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych,
wyciskanych prosto z owoców. Bezpośrednie tłoczenie i brak cukru
sprawiają, że soki takie zachowują cenne właściwości składników, z których są skomponowane,
a wysoka zawartość witamin w nich zawartych jest często w stanie pokryć nawet
stuprocentowe dzienne zapotrzebowanie – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.
Decydując się na soki i inne wzbogacane produkty spożywcze warto zwrócić
szczególna uwagę na ich skład oraz jakość. Należy również pamiętać, że
suplementy i soki nie mogą być zamiennikiem zdrowej zbilansowanej diety, mogą
ją natomiast wzbogacać, urozmaicać i uzupełniać.
Więcej o sokach na rabenhorst.de