Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem Pyszne danie na gorąco lub pomysłowa przekąska na zimno idealna na karnawał!
Gryczane
naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego
menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele
sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub
lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska - pokrojone w dwucentymetrowe
paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4
części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski
można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne
zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
200 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oliwy
300 ml wody
sól
olej do smażenia
Na farsz:
3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
100 g serka typu feta
2 szalotki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na ciasto:
200 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oliwy
300 ml wody
sól
olej do smażenia
Na farsz:
3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
100 g serka typu feta
2 szalotki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę.
Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na
rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje).
Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.
Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.
Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.
CZAS
PRZYGOTOWANIA: 60 min LICZBA
PORCJI: 4 porcje
WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto
chwilę odczekać – po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.
Gotowe!
Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus
klasyczny Well Well.