Zupa grzybowa nie tylko od święta! Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami
Zupa
grzybowa z uszkami to nie tylko absolutny
świąteczny hit, a jedna z najsmaczniejszych, najbardziej charakterystycznych i
wyrazistych zup, jakie można sobie wyobrazić. Właśnie dlatego, zupę grzybową
powinno się przygotowywać nie tylko na święta, ale przede wszystkim raczyć się
nią na bogato w całym sezonie grzybowym, a także poza nim, bo dostęp do grzybów
mrożonych i suszonych jest przecież przez cały rok. Zazwyczaj podaje się ją z makaronem, łazankami, lanymi
kluseczkami lub ziemniakami. Można ją też serwować z uszkami nadziewanymi
grzybami, które dodatkowo podkreślą i dopełnią smak zupy czyniąc z niej
prawdziwie syte danie. Uszka można przygotować samodzielnie lub
skorzystać z gotowych uszek, które można kupić w sklepie. To znacznie ułatwi i
przyspieszy przygotowanie dania, bo nie ma co ukrywać, że lepienie uszek jest
czasochłonne i wymaga niemałej wprawy. Wybierając gotowe uszka warto jednak zwrócić
uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia. Stawiając na znane i sprawdzone
produkty z pewnością unikniemy niemiłych niespodzianek, a nasza zupa grzybowa
będzie wyśmienitym pełnym aromatu daniem. W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe - nie
zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato
wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.
Porcja na 3-4 os.
Składniki:
·
1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
·
1 cebula
·
1 marchewka
·
1 pietruszka
·
kawałek pora
·
kawałek selera
·
2 litry wody
·
2 łyżki śmietany słodkiej 30%
·
2 łyżki masła
·
1 łyżeczka mąki pszennej
·
ekologiczna kostka rosołowa warzywna
·
sól
·
pieprz
·
kilka ziarenek ziela angielskiego
·
listek laurowy
·
natka pietruszki
·
1 opakowanie uszek z grzybami Jawo
Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na
min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której
się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę,
seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej
2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną
kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą
miękkie. Dopraw do smaku solą i
pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj
śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej
zupy i
ponownie zagotuj. Uszka ugotuj zgodnie ze
wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.
Wskazówka:
Gotowe
danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany
można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko
kwaskowaty posmak.
Smacznego!