Pieczone placuszki
ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy
najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu
oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie
wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym
podbija podniebienia dorosłych i dzieci. Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać
się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją
zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
SKŁADNIKI:
Na placki:
3-4 duże ziemniaki
1/2 dużego lub 1 mały seler
2-3 szalotki
2 jajka
2 łyżki oliwy
pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
sól, pieprz
Na dip:
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem
obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę,
oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy
do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki
podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo
mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.
CZAS
PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA
PORCJI: 4 porcje
WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie
części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub
tymianek i bazylię.
Gotowe!
Wszystkiego Smacznego!
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę
z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well (Well-well.eu)