Tłuszcze w diecie dzieci odgrywają
bardzo istotną rolę. Są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i prawidłowego
rozwoju malucha już od pierwszych dni życia. Tłuszcze są nośnikami witamin i doskonałym
źródłem energii, a ich niedobór prowadzi do spadku odporności, zaburzeń
funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i pokarmowego czy też zahamowania
rozwoju intelektualnego. Niemowlęta otrzymują porcję niezbędnych tłuszczy wraz
z mlekiem matki lub też z mlekiem modyfikowanym. Podczas rozszerzania diety
malucha tłuszcze należy umiejętnie włączyć do przygotowywanych posiłków.
Intensywny
rozwój dzieci
W ciągu
pierwszych 12 miesięcy życia, niemowlę zwiększa swoją wagę urodzeniową nawet
czterokrotnie. Intensywnie rozwija się mózg malucha, w którym w każdej
sekundzie tworzą się aż trzy miliardy nowych połączeń neuronowych. Dziecko z
dnia na dzień staje się większe, sprawniejsze i mądrzejsze; nabiera nowych
umiejętności, chłonie świat i wchodzi w rozliczne interakcje z otoczeniem.
Rozwija się w oczach. Wszystkie te czynności i zmiany pochłaniają ogromne
ilości energii, ta zaś – jak wiadomo – czerpana jest z pożywienia. Sama
marchewka, brokuł i gotowany kurczaczek nie wystarczą, aby dziecko miało siłę intensywnie się rozwijać.
Niezbędne są także tłuszcze, bez których organizm człowieka, a zwłaszcza małego
człowieka, nie poradzi sobie już na poziomie komórkowym.
Zdrowy
tłuszcz
Choć
obiegowe opinie głoszą, że tłuszcz jest niezdrowy i w codziennej diecie należy
go ograniczać, nie jest to prawda – a przynajmniej nie cała. Przede wszystkim
zrozumieć należy, że są tłuszcze dobre i złe, czyli nasycone i nienasycone. O
ile tłuszcze nasycone (zawarte w fast foodach, utwardzanych margarynach,
sklepowych słodyczach ale również np. w produktach pochodzenia zwierzęcego)
faktycznie nie powinny dominować w codziennej diecie, tłuszcze nienasycone są w
niej jak najbardziej wskazane. W diecie małego człowieka odpowiadają one m.in.
za dostarczanie energii, budowę mózgu, komórek, siatkówki oka czy przyswajanie
witamin A, D, E i K. Pełnią nie tylko rolę energetyczną,
ale także budulcową i regulatorową.
Odpowiednio zbilansowana dieta odpowiada za prawidłowy rozwój intelektualny, emocjonalny i fizyczny dziecka – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego na
całym świecie producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. Niemowlę, w którego diecie brakuje niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych, przyswaja nowe umiejętności znacznie wolniej, ma także problemy
z nauką mowy czy koncentracją. Z uwagi na bardzo intensywny rozwój dziecka
w pierwszym roku życia, jego zapotrzebowanie kaloryczne a także ograniczoną
możliwość przyjmowania pokarmów, niezbędne jest dodawanie do posiłków malucha
odpowiedniego oleju. Olej taki powinien składać się z komponentów o bardzo
wysokiej jakości - najlepiej z olejów zróżnicowanego pochodzenia. Na rynku
dostępne są produkty olejowe komponowane specjalnie z myślą o dzieciach i ich
potrzebach. Godną polecenia jest na przykład mieszanka oleju rzepakowego, konopnego i słonecznikowego,
ponieważ dobroczynne właściwości tych olejów
wzajemnie się uzupełniają. Wybierając mieszankę olejową dla dzieci warto nie
tylko zwrócić uwagę na odpowiednią kompozycję, ale także na to, aby oleje w
niej użyte były pochodzenia ekologicznego i powstawały w procesie tłoczenia na
zimno –
dodaje ekspert Holle.
Porcja dla
malucha
W
pierwszych dwunastu miesiącach życia dziecka tłuszcze powinny dostarczać nawet do
50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Organizm nie jest w stanie
wyprodukować ich samodzielnie, dlatego rodzice muszę samodzielnie zadbać o
odpowiednie proporcje tłuszczy, białka i węglowodanów. W przypadku
najmniejszych dzieci, które przechodzą etap powolnego rozszerzania diety,
łyżeczkę tłuszczu najlepiej zmieszać z potrawą mięsno-warzywną lub kaszką, by w
ten prosty sposób przemycić niezbędne składniki odżywcze.
Łyżeczka oleju zawiera ok. 12-15 g tłuszczu – dzienne zapotrzebowanie
malucha waha się w granicach 31-43 g.
Więcej dla dzieci na Holle.pl